[ASK] Bedanya ubuntu server sama desktop

Pertanyaan umum seputar distribusi Ubuntu yang menjadi distro wajib members ubuntu-indonesia.com
User avatar
defahrie
Posts: 2
Joined: 05 Mar 2014, 05:42

[ASK] Bedanya ubuntu server sama desktop

Postby defahrie » 05 Mar 2014, 05:48

saya baru mau download ubuntu ... :)
tapi bingung :confused: karena gg ada penjelasaan
mau download yang desktop / server?? :confused:
emannya bedanya Ubuntu desktop sama server itu apaan?? :cool:
User avatar
nif
Posts: 2817
Joined: 31 Mar 2011, 07:48

Re: [ASK] Bedanya ubuntu server sama desktop

Postby nif » 05 Mar 2014, 05:52

download yang versi desktop aja om :)
yang versi server itu khusus untuk orang2 yang ingin menggunakan Ubuntu sebagai komputer server. Jadi tak ada tampilan grafisnya sama sekali, cuma hitam putih semua :D
User avatar
edykris
Posts: 8
Joined: 02 Oct 2013, 08:13

Re: [ASK] Bedanya ubuntu server sama desktop

Postby edykris » 05 Mar 2014, 08:21

kalo server tidak ada GUI (Graphical User Interface)
desktop ada GUI, tapi server + GUI = bisa jadi desktop juga
User avatar
timut
Posts: 31
Joined: 11 Jun 2013, 15:02
Location: Rangkasbitung, Indonesia
Contact:

Re: [ASK] Bedanya ubuntu server sama desktop

Postby timut » 05 Mar 2014, 10:48

saya coba bantu jawab;

What's the difference between desktop and server?

The first difference is in the CD contents. The "Server" CD avoids including what Ubuntu considers desktop packages (packages like X, Gnome or KDE), but does include server related packages (Apache2, Bind9 and so on). Using a Desktop CD with a minimal installation and installing, for example, apache2 from the network, one can obtain the exact same result that can be obtained by inserting the Server CD and installing apache2 from the CD-ROM.

The Ubuntu Server Edition installation process is slightly different from the Desktop Edition. Since by default Ubuntu Server doesn't have a GUI, the process is menu driven, very similar to the Alternate CD installation process.

Before 12.04, Ubuntu server installs a server-optimized kernel by default. Since 12.04, there is no difference in kernel between Ubuntu Desktop and Ubuntu Server since linux-image-server is merged into linux-image-generic.

For Ubuntu LTS releases before 12.04, the Ubuntu Desktop Edition only receives 3 years of support. This was increased to 5 years in Ubuntu LTS 12.04 In contrast, all Ubuntu LTS Server Edition releases are supported for 5 years.


saya kutip dari sini;
https://help.ubuntu.com/community/Serve ... _server.3F

semoga membantu
User avatar
remote
Posts: 50
Joined: 05 Dec 2013, 23:28
Location: Jakarta,indonesia

Re: [ASK] Bedanya ubuntu server sama desktop

Postby remote » 05 Mar 2014, 13:36

ubuntu server yah KHUSUS untuk server layarnya hitam semua ga ada yg bisa di klik :) kalo desktop sama kaya pake windows xp gtu, dan memang di gunakan untuk sehari2 ngetik,edit gambar,dll
User avatar
cha_plux
Posts: 127
Joined: 23 Feb 2011, 07:55
Location: N.K.R.I
Contact:

Re: [ASK] Bedanya ubuntu server sama desktop

Postby cha_plux » 05 Mar 2014, 14:05

Kalau untuk komputasi sehari-hari pakai yang versi desktop Mas Bro,
Tapi diperhatikan juga untuk arsitekturnya apakah 32 atau 64 bit,
User avatar
defahrie
Posts: 2
Joined: 05 Mar 2014, 05:42

Re: [ASK] Bedanya ubuntu server sama desktop

Postby defahrie » 06 Mar 2014, 16:06

oke thanks udah ngebantu

Return to “Pertanyaan Umum”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests